Gdy jabłko z drzewa spadało
Tak o sobie pomyślało:
Jestem śliczne, nie paskudne.
Kiedy spadnę będę brudne.
Jam symbolem jest poznania.
Dla Adama do zjadania.
Mogę kwaśne być, soczyste
I gruszkowe, i mięsiste.
Natchnieniem Newtona jestem
I nadzieniem w smacznym cieście.
Jam jest Lobo, ja Kosztela.
Wilhelm Tell też do mnie strzelał.
Miasto zwane mym imieniem.
Jestem poetów natchnieniem.
Ze mnie cydry, ze mnie wina.
Gdym w tytule – pełne kina.
Jestem w szyi u mężczyzny.
Apple zwane z angielszczyzny.
I tak leci jabłko w dół,
Myśli: chyba pęknę w pół.
Spadło i się lekko toczy,
A że był to środek nocy,
Legło smutne obok płotka:
Będzie ze mnie szarlotka…
/Marek Dąbrowski/
Za oknem jesień a w sadach sezon na jabłka.
Mimo, że towarzyszą nam od stworzenia świata. Nie wielu wie, że skrywają one liczne historie.
Definiując jabłko z całą pewnością jest to jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoni. Zazwyczaj o soczystym i chrupkim miąższu. Są spożywane na surowo, a także po obróbce kulinarnej.
Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, A i Retinol, E i tokoferol, K, β‑Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę, a także pektynę. Przy obróbce cieplnej jabłek większość witamin wodorozpuszczalnych ulega rozkładowi.
Wybrane przykłady postrzeganie jabłka:
— w biblii Adam i Ewa zjedli owoc z drzewa zakazanego i podobno było to jabłko;
- mitologia opisuje jabłko niezgody, przyznane przez Parysa Afrodycie, bogini miłości, w zamian za małżeństwo z Heleną;
— popularna europejska baśń o królewnie Śnieżce opisuje zatrute jabłko, którym czarownica zatruwa królewnę, po czym Śnieżka zapada w wieczny sen, z którego obudzić może ją tylko miłosny pocałunek;
— w folklorze szwajcarskim, bohater Wilhelm Tell, za obrazę władzy habsburskiej miał zostać zmuszony przez wójta do wyboru między karą śmierci albo zestrzeleniem kuszą jabłka z głowy własnego syna;
- według popularnej legendy, Isaac Newton miał odkryć prawo powszechnego ciążenia rozmyślając w sadzie, w którym jabłko spadło mu na głowę.
Dawno temu jabłko było postrzegane jako zakazany owoc, dzisiaj jest symbolem zdrowia, życia, urodzaju, płodności i miłości.
Jest ono również tradycyjnym atrybutem władzy królewskiej – złote jabłko z krzyżem symbolizuje sferę kosmiczną, świat i kulę ziemską. Używane jest przy koronacjach obok berła i korony.
Przysłowia i zwroty o jabłkach:
• „Niedaleko pada jabłko od jabłoni” – popularny zwrot opisujący cechy rodziców, dziedziczone przez dzieci.
• „Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko” – synonim zdrowia w języku polskim.
• „Stłuc kogoś na kwaśne jabłko” – zbić kogoś tak mocno, że będzie tak bezużyteczny jak kwaśne jabłko.
W polskich domach jest to podstawowy owoc spożywany na różne sposoby. Jabłko można kroić, siekać, ucierać, mielić, gotować, piec, wyciskać z niego sok lub suszyć. Najczęściej jednak każdy kojarzy jabłka z pysznym ciastem o tajemniczej nazwie SZARLOTKA 🙂
Zapraszamy do przygotowania razem z nami własnej pysznej ATOMOWEJ SZARLOTKI 🙂
Powodzenia!!!!!
Przepis na ATOMOWĄ SZARLOTKĘ
UWAGI:
— przepis, który Wam proponujemy możecie dowolnie modyfikować.
— zachowaj ostrożność w czasie używania piekarnika oraz gotowania budyniu
Przygotuj potrzebne materiały:
- 1,5 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- kostka masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- dwie łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- cynamon
W dużej misce zagniatając ze sobą połącz składniki: mąkę, masło, jajka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Tak zagniecione ciasto włóż na 15 minut do lodówki.
Gdy ciasto się studzi obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Po 15 minutach z lodówki wyciągnij ciasto i 1/3 odkrój i włóż ją ponownie do chłodzenia. Resztę ciasta rozwałkuj i włóż nią formę – wcześniej umieść w niej papier do pieczenia.
Kolejnym krokiem będzie posypanie cynamonem spodu ciasta, a później położenie na nim startych jabłek.
Równomiernie rozprowadź jabłka po warstwie cynamonu i zacznij przygotowywać ostatnią warstwę naszej atomowej szarlotki czyli budyń 🙂
Gotujemy budyń z pozostałych składników (mleka i 2 opakowań budyniu waniliowego) i wylewamy go na tarte jabłka. Z lodówki wyciągamy pozostałą część ciasta i na tarce o grubych oczkach ścieramy ją na budyń.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35 minut i pieczemy w temperaturze 180oC.
Po upieczeniu ciasto powinno trochę ostygnąć
Życzymy smacznego 🙂
Monika Maślaniec
0 komentarzy