Zapraszam dziś do eksperymentowania z olejem.
Zapewne wiesz, że jeśli do wody wlejemy nieco oliwy i spróbujemy wymieszać te dwie ciecze, to niestety, nie uda się …
Po wymieszaniu kuleczki oliwy będą wirować w wodzie, a po chwili ciecze rozdzielą się.
Można spróbować temu zaradzić dodając kilka kropel płynu do naczyń i ponownie wymieszać. Okazuje się, że teraz ciecze nie rozdzielają się, ale mieszanina jest nieprzezroczysta.
Tak się stało, ponieważ płyn do naczyń (a właściwie, detergent) spowodował rozpad tłuszczu.
Ale czy tylko detergent może spowodować rozpad tłuszczu?
Sprawdź w kuchni! Możesz zrobić własny majonez.
Majonez??? Przecież kupujemy go w sklepie…
A co jest potrzebne?
Majonez to gęsty sos, właściwie to emulsja, wytwarzana z oleju, żółtek jajek lub całych jaj i dodatków smakowych.
Nasza emulsja jest optycznie nieprzezroczysta, chociaż składniki są przezroczyste. Nieprzezroczystość emulsji wynika z różnic w wartościach współczynnika załamania światła.
Aby otrzymać emulsję (majonez) będzie potrzebny blender i jakieś naczynie, najlepiej wysoka, wąska szklanka lub słoik.
Praktyczna uwaga na dobór naczynia, musi być wąskie i wysokie!
- jaja kurze – 2 sztuki
- olej lub oliwa – 1,5 szklanki
- oraz dodatki smakowe – sól, pieprz, sok z cytryny
Bardzo ważnym składnikiem majonezu okazuje się jajo! W tym przypadku będzie naturalnym emulgatorem (zadziała tak, jak detergent) – spowoduje rozpad tłuszczu i dzięki temu powstanie emulsja.
Jeśli już mamy sporą dawkę wiedzy i przygotowane składniki, to zabieramy się do przygotowania domowego majonezu!
Do wysokiego, naczynia wbij całe jaja, dodaj olej i przyprawy.
Blender umieść na dnie naczynia i uruchom urządzenie.
Trzymaj blender na dnie słoika, miksuj całość od dołu, delikatnie unosząc urządzenie do góry i ponownie umieszczając je na dnie naczynia.
Po kilku minutach miksowania majonez jest gotowy.
Miłej zabawy!
Waldemar Ogłoza
0 komentarzy