Coś na ząb. Hi hi hi 🙂
Ludzie od tysiącleci oglądają niebo, podziwiając gwiazdy. W ostatnim miesiącu mamy sporo pogodnego nieba, dużo wolnego czasu bo musimy zostać w domach z powodu pandemii. Z balkonów lub przez okna naszych pokoi podziwiamy w bezchmurne wieczory i noce niebo usiane gwiazdami. Z pewnością wielu z Was zauważyło, że układają się one w kształty pobudzające wyobraźnię. Okazuje się, że astronomowie wiele lat temu podzielili niebo na kawałki, by łatwiej im było prowadzić badania nieba. Od tej pory mamy 88 fragmentów nieba, które nazywamy gwiazdozbiorami, a każdy z nich ma swoją własną nazwę. W zależności od pory roku i półkuli na której żyjemy, możemy zobaczyć wybrany prze nas gwiazdozbiór. Na naszej półkuli północne jest to np. wiosną gwiazdozbiór LWA, latem gwiazdozbiór HERKULESA, jesienią gwiazdozbiór PEGAZA, zimą gwiazdozbiór ORIONA.
Dzisiaj proponujemy Wam rodzinną zabawę w elementy ”słodkiej” astronomii. Wraz z najbliższymi wykonajcie ciasto ”NIEBO w GĘBIE”. To ciasto to ukłon w stronę najpiękniejszego gwiazdozbioru nieba wiosennego: gwiazdozbioru LWA.
Nie trzeba używać piekarnika, ale przy jego wykonaniu poproście o pomoc osoby dorosłe.
Pamiętajcie – przepis, który Wam proponujemy możecie dowolnie modyfikować.
Powodzenia!!!!!
Przepis na ciasto ”Niebo w gębie”
Przygotuj potrzebne materiały:
- 1 litr drogi mlecznej (mleko)
- 1 kosmiczne jajo [ciekawe co to może być? 😛 ]
- ¾ szklanki słodkiego gwiezdnego pyłu (cukier, najlepiej brzozowy, ale może być zwykły)
- 1 szklanka pełnoziarnistych planetoid (mąka pszenna)
- ½ kostki słonecznego blasku (masło)
- 400 gramów pełnoziarnistych dysków akrecyjnych (herbatniki)
- 1 puszka ciemnej materii (masa krówkowa)
- 1 szklanka 30% zimnej części komety (śmietana 30%)
- garść gwiezdnego pyłu (dekoracje)
- szklane/ceramiczne naczynie
- miska/garnek do mieszania składników
Układamy w naczyniu ceramicznym warstwę lub dwie pełnoziarnistych dysków akrecyjnych.
Do garnka wlewamy ½ litra drogi mlecznej, wsypujemy ¾ szklanki słodkiego gwiezdnego pyłu oraz dodajemy ½ kostki słonecznego blasku — zagotowywać.
W misce mieszamy ze sobą składniki: ½ litra drogi mlecznej, 1 kosmiczne jajko, 1 szklanka pełnoziarnistych planetoid.
Do gotujących się w garnku składników wlewamy wymieszane w misce składniki, gotujemy kilka minut aż powstanie masa przypominająca gęsty budyń.
Jeszcze gorącą zawartość garnka, wlewamy na pełnoziarniste dyski akrecyjne ułożone w ceramicznym naczyniu.
Układamy w naczyniu ceramicznym warstwę lub dwie pełnoziarnistych dysków akrecyjnych.
Lekko podgrzaną puszkę ciemnej materii rozsmarowujemy na warstwie pełnoziarnistych dysków akrecyjnych.
Układamy w naczyniu ceramicznym pojedynczą warstwę pełnoziarnistych dysków akrecyjnych.
Najlepiej mikserem, ale można też ręcznie ubijamy 1 szklanka 30% zimnej części komety i wykładamy na warstwę pełnoziarnistych dysków akrecyjnych.
Teraz Wasza wyobraźnia musi popracować, ponieważ należy ozdobić ciasto 🙂
GOTOWE!
Ciasto włóżcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Życzymy smacznego 🙂
Monika Maślaniec
0 komentarzy