Robi­my skro­bię ziemniaczaną

2 kwietnia&4b00+02:00;2020

 

Poproś doro­słą oso­bę o pomoc, kolej­ne czyn­no­ści wyko­nuj ostroż­nie i starannie.

Potrze­bu­jesz:

  • ziem­nia­ki
  • obie­rak (nóż) do jarzyn
  • tar­ka o drob­nych oczkach
  • misecz­ki
  • szklan­ka lub inne naczy­nie przezroczyste
  • czy­sta ście­recz­ka do naczyń lub gaza zło­żo­na z kil­ku warstw
  • woda

 

 

Ziem­nia­ki nale­ży obrać i umyć.

 

Teraz ziem­nia­ki trze­ba zetrzeć na tar­ce, do misecz­ki (jak na plac­ki ziemniaczane).

 

Utar­te ziem­nia­ki prze­kła­da­my na ściereczkę.

 

Zawi­ja­my i wyci­ska­my. Uzy­ska­ny sok z ziem­nia­ków zbie­ra­my do miseczki.

 

Zebra­ny sok prze­le­wa­my do szklan­ki i odsta­wia­my na oko­ło 20 minut.

 

Po tym cza­sie sok w szklan­ce roz­dzie­lił się. Na powierzch­ni widać wodę (kolor bru­nat­ny, różo­wy), a na dnie szklan­ki widać bia­ły osad – to wła­śnie jest skrobia!

 

Aby skro­bia była ide­al­nie czy­sta, nale­ży wyko­nać płu­ka­nie, jak to zro­bić? Deli­kat­nie nale­ży zlać wodę ze szklan­ki, a oddzie­lo­ną skro­bię na dnie zalać czy­stą, zim­ną wodą, zamie­szać i ponow­nie odcze­kać 20 minut.

 

 

Płu­ka­nie prze­pro­wa­dza­my kil­ka razy, aż do uzy­ska­nia w szklan­ce czy­stej wody.

 

Po zla­niu wody skro­bię prze­kła­da­my na papier i suszymy.

 

Po wyschnię­ciu otrzy­ma­ną skro­bię moż­na wykorzystać.

Dowiedz się do cze­go moż­na wyko­rzy­stać skro­bię ziem­nia­cza­ną w kuch­ni i nie tylko 🙂

 

Wio­let­ta Ogłoza

Naj­now­sze komentarze

    0 komentarzy